easyPGB Logo

Budgethouder

Indicatiesteller

PGB Aanvragen

Tarieven

Service

PGB Aanvragen

Hoe vraag je een PGB aan?

Het aanvragen van een persoonsgebonden budget (PGB) kan een ingewikkeld proces zijn, aangezien de zorg in Nederland uit meerdere wetten bestaat. Afhankelijk van de wet waaruit je het pgb wilt verkrijgen, moet je bij een andere instantie zijn. Binnen ons platform concentreren wij ons uitsluitend op de indicatiestelling voor het persoonsgebonden budget (PGB) binnen de zorgverzekeringswet (ZvW). Om je op weg te helpen, geven wij je een stapsgewijze uitleg over hoe je een pgb kunt aanvragen bij de zorgverzekeraar.

Het aanvragen van een pgb begint bij het maken van een zorgplan, waarin je aangeeft welke zorg je nodig hebt en welke zorgverlener(s) je wilt inschakelen. Vervolgens dien je een aanvraag in bij de zorgverzekeraar waarbij je aangeeft dat je in aanmerking wilt komen voor een pgb. Hierbij moet je ook het zorgplan en eventuele andere documenten meesturen.

Na ontvangst van je aanvraag zal de zorgverzekeraar beoordelen of je in aanmerking komt voor een pgb. Indien je aanvraag wordt goedgekeurd, zal de zorgverzekeraar een budget vaststellen op basis van het zorgplan en de bijbehorende kosten. Het budget kan worden uitgekeerd aan de zorgverlener(s) of aan jou als zorgvrager, waarna je zelf de zorg kunt inkopen.

Het is belangrijk om te weten dat het aanvragen van een pgb een tijdrovend proces kan zijn en dat er vaak veel regels en voorwaarden aan verbonden zijn. Het is daarom verstandig om je goed te laten informeren en eventueel hulp te vragen bij het aanvragen van een pgb.

Hopelijk hebben wij je met deze uitleg op weg kunnen helpen bij het aanvragen van een pgb (Zvw). Indien je nog vragen hebt, neem dan contact op met de betreffende zorgverzekeraar, een zorgconsulent of de belangenorganisatie PerSaldo.

Card Image

Wie regelt wat?

  • De gemeente regelt het pgb via de Jeugdwet.
  • De gemeente regelt het pgb via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
  • Het zorgkantoor regelt het pgb via de Wet langdurige zorg (Wlz).
  • De zorgverzekeraar regelt het pgb via de Zorgverzekeringswet (Zvw)

Gemeente, zorgverzekeraar en zorgkantoor worden ook wel de "loketten" genoemd.

Hieronder leggen wij uit hoe het werkt voor het loket de zorgverzekeraar, voor de overige loketten kan je terecht op de website van de belangenorganisatie PerSaldo

Een pgb aanvragen bij de zorgverzekeraar

Wil je een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen voor hulp via de Zorgverzekeringswet (Zvw)? Dan dien je een aanvraag in bij je zorgverzekeraar.

Het Zvw-pgb is voor kinderen en volwassenen die langer dan een jaar verpleging of verzorging nodig hebben. Ook voor palliatieve terminale zorg kun je een pgb via de Zvw aanvragen.

Voor welke hulp vraag je een pgb via de Zvw aan?

  • Verpleging
  • Persoonlijke verzorging die nodig is vanwege medische zorg of met een hoog risico op medische zorg. (Is een geen sprake van medische zorg, dan kan persoonlijke verzorging worden aangevraagd bij je gemeente.)
  • Medisch specialistische zorg, zoals zuurstof toedienen of medicijnen via een infuus
  • Palliatieve terminale zorg

Lees wat verpleging en verzorging precies inhouden.

Bron: Belangenorganisatie PerSaldo

Wanneer krijg je een pgb via je zorgverzekeraar?

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een Zvw-pgb heeft jouw zorgverzekeraar opgenomen in het pgb-reglement. Dit zijn de punten waarop ze beoordelen:

  1. Je indicatie mag niet ouder zijn dan 3 maanden.
  2. Je moet in staat zijn om zelf – of met hulp van een ander – de administratie bij te houden en je pgb te beheren.
  3. Je moet in staat zijn zelf – of met hulp van een ander – goede zorg te regelen.
  4. Je moet in staat zijn om zelf – of met hulp van een ander – je zorgverleners aan te sturen.
  5. En ten slotte moet je kunnen vertellen waarom je de keuze voor een pgb hebt gemaakt.

Heb je een kortdurende zorgvraag, minder dan 1 jaar, dan kom je niet in aanmerking voor een pgb in de Zvw.

Kun je hulp aanvragen voor iemand anders?

Als wettelijk vertegenwoordiger heb je de mogelijkheid om hulp aan te vragen voor iemand anders. Ouders zijn automatisch de wettelijk vertegenwoordiger van kinderen die jonger zijn dan 18 jaar. Daarnaast kan je ook wettelijk vertegenwoordiger zijn van bijvoorbeeld je ouders of een cliënt waar je voor zorgt. Indien je geen wettelijk vertegenwoordiger bent, is het enkel mogelijk om iemand te helpen bij het aanvragen van hulp.

Hoe vraag je een pgb aan bij de zorgverzekeraar?

  1. Je vraagt een indicatie voor verpleging of verzorging aan bij de wijkverpleegkundige, deze kun je vinden via onze portal. Een indicatie voor je kind vraag je aan bij een kinderverpleegkundige.
  2. Je maakt een budgetplan.In een budgetplan beschrijf je zo precies mogelijk welke zorg je wilt inkopen en hoeveel die zorg kost. Het is ook slim om een persoonlijk plan te schrijven, waarin staat wat je wel en niet kunt, en waar je hulp bij nodig hebt. Een persoonlijk plan is niet verplicht. Verder is een zorgmomentenoverzicht handig: daarin staat op welke momenten van de dag je zorg nodig hebt en hoeveel tijd die zorg kost.
  3. Een verpleegkundige komt langs voor de indicatieZe bespreekt met jou:
    • welke ziekte of beperkingen je hebt
    • welke zorg je nodig hebt en waarom
    • welke hulp je al krijgt van familie (mantelzorg) of vrijwilligers.
    De verpleegkundige vult het verpleegkundig deel van het aanvraagformulier in, samen met jou of je wettelijk vertegenwoordiger. De indicatie is 3 maanden geldig.

    De rest van het aanvraagformulier vul je zelf in, dat is het verzekerdendeel. Daarin staat:
    • waarom je de zorg wilt inkopen via een pgb
    • welke zorgverleners je wilt inhuren en of je ook familie inschakelt
    • hoeveel uur per week je zorg nodig hebt
    • of je zelf een pgb kunt beheren en de administratie kunt doen
    Je stuurt het aanvraagformulier binnen 3 maanden naar je zorgverzekeraar.
  4. De zorgverzekeraar bekijkt je aanvraagVaak zal een medewerker je bellen om de aanvraag en je keuze voor een pgb te bespreken. Dit heet een bewust-keuzegesprek.
  5. De zorgverzekeraar neemt een besluit over jouw aanvraagIn de Zvw heet dat een "toekenningsverklaring". Ben je het niet eens met het besluit of met de indicatie van de wijkverpleegkundige? Dan kun je je zorgverzekeraar vragen om nog een keer naar het besluit te kijken.

Hulp nodig?
Kom je er niet uit? Dan heb je recht op hulp van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Die kan je helpen bij je aanvraag.

Hoe betaalt de zorgverzekeraar het pgb uit?

  1. Je dient de factuur van je zorgverlener bij je zorgverzekeraar in. Kijk op de website van je zorgverzekeraar hoe dat moet.
  2. De zorgverzekeraar controleert de factuur en stort het bedrag op je bankrekening.
  3. Daarna betaal je zelf je zorgverlener uit.

Je kunt deze administratie ook uitbesteden aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Bron

De meeste teksten op deze pagina zijn overgenomen van de website van belangenorganisatie PerSaldo. Voor meer informatie over PGB kan je terecht op hun website.